Welkom in de bulderende jaren twintig


De duizend bommen en granaten van Kapitein Haddock uit de avonturen van Kuifje liggen inmiddels ver achter ons. Het kattenkwaad onder de tieners in Nederland werd eind vorig jaar voor de zoveelste keer ingeruild voor dodelijke steekpartijen, hetgeen in dit jaar een staartje kreeg. Er komt namelijk nu een messenverbod. Mocht je dus dit jaar met enge messen worden doodgestoken, dan ben je gerechtvaardigd om de politie te bellen want let op dames en heren, er is tegenwoordig een messenverbod! Dat je dood voor apegapen ligt dat doet er verder niet toe maar dat messenverbod daar gaat het om. Ook nog even over het vuurwerk, elk jaar mocht je officieel pas vuurwerk afsteken op de oudejaarsdag zelf, dat je al een aantal jaren vanaf eind november al van je sokken afgeknald werd, althans bij ons in Amsterdam, dat werd gedoogd. 
Net als die rampen, die maakten ook pas uit toen Rutte afgelopen oud en nieuw zelf in Den Haag bij vrienden meemaakte dat het net oorlog was. 
Vrij afsteken van bepaalde soorten vuurwerk gaat ook verboden worden zei Rutte op het nieuws. Stel dat je op de jaarwisseling bij het voorbij fietsen toch feestelijk gebombardeerd wordt, weet dan dat je niet mag bellen op de fiets hè, dus hou het in de gaten. Dat je niet de hulpdiensten belt en vervolgens een boete krijgt omdat je belde op de fiets.

De appelflappen van de jaarwisseling moeten toch weer vele malen lekkerder zijn geweest dan de hersens van Donald T. Normaal schrijf ik liever niet over hem, maar laten we wel wezen het is de hoogste tijd voor vernieuwing.  Je zou toch denken dat je, als je weer een decennium verder bent, je dan ook een stap vooruit zet. Dat zo’n president nog in die functie mag blijven hangen terwijl hij voor zijn drieënzeventig jaar al zo verouderd is, is op zich eerder een grote stap terug. 
Begin het nieuwe jaar met het inzetten van luchtaanvallen op het hoofd van de revolutionaire garde in Iran, vuur dan je kanonnen af zodat er nog zes doden vallen, (omdat je macht wil inzetten i.v.m eventuele wraak) en luidt dan de vrede in. Onze tieners hebben het niet van een vreemde, die gewelddadigheid. Maar so far, so good. Trump deed deze aanval niet om een oorlog te starten, zoals hij zelf zei. Bobby van Kuifje had hem keihard in zijn kuiten gebeten en kapitein Haddock had het er ook niet bij laten zitten, ik hoor het hem zeggen: ‘de ellendelaren’. 
Welcome in the roaring twenties?

Vooral in de wereld van cultuur en entertainment kunnen we hier en daar nog van beschaving en zelfs van vernieuwing spreken. Daar moeten we het dus van hebben, van de wereld van cultuur. Lees dus vooral nog eens terug in de avonturen van Kuifje of luister naar een concertje van Bianca Castafiore of ga naar het theater, misschien speelt Youp van ’t Hek nog ergens binnenkort ;-).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Au

Domme lock down voor hulpbehoevende ouderen

Hoe goed te zorgen voor gezonde ouderen in verpleeghuizen met Corona?